Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mladi Slavonci

Genijalci uz pomoć robota i STEM vještina žele život učiniti lakšim

Slavonski Brod: Informatička radionica u organizaciji udruge Inncro-IT
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
19.12.2023.
u 22:29

Ako ste dovoljno vješti u programiranju, lako ćete svoju kuću pretvoriti u pametan dom – poručuju

Kako izraditi predmete iz slavonske kulturne baštine od reciklirane bioplastike korištenjem 3D olovaka? Odgovor na to pitanje dat će vam ni manje ni više nego učenici osnovnih škola Brodsko-posavske županije, koje su o tome podučili studenti okupljeni u informatičku udrugu Inncro-IT. Riječ je o mladim genijalcima koji na inovativan način spajaju slavonsku tradiciju i baštinu s modernom tehnologijom i znanošću. U taj čudesni svijet budućnosti oni polako uvode i najmlađe, organizirajući za njih posebne radionice po školama i sajmovima.

3D đeram od bioplastike

Ovih dana učenici su uz njihovu pomoć izrađivali stari slavonski đeram s 3D olovkama uz korištenje recikliranih materijala i bioplastike dobivene iz prirodnog kukuruznog škroba. Osim što su naučila nešto novo o 3D tehnologiji, djeci je to bila izvrsna prilika da doznaju što je to uopće đeram i za što služi s obzirom na to da mnogi od njih to prije nisu znali.

– Nekad se radilo s glinom i rukama, danas se radi s 3D olovkama. Materijal ulazi u olovku pod određenom temperaturom, topi plastiku. Učenici prvo rade 2D modele na papirima i tek kasnije spajaju te modele u korisne cjeline. Znači, prvo izrade četiri stranice bunara pa ih spajaju. Oni su u ovom slučaju 3D printeri, jer sve ovo što oni sada rade rukama, to rade 3D printeri – pojašnjava predsjednik udruge Roko Lukenda.

GALERIJA Informatička radionica u organizaciji udruge Inncro-IT

Slavonski Brod: Informatička radionica u organizaciji udruge Inncro-IT
1/6

Na nedavnom sajmu u Slavonskom Brodu upravo je štand udruge Inncro-IT proglašen najljepšim. Ondje su se predstavili s inovacijama iz područja robotike i STEM-a. Ujedno su organizirali kreativne STEM radionice za djecu, uvodeći ih na zabavan i edukativan način u svijet tehnologije 21. stoljeća. Kako kažu, s običnim pomagalima koja koriste u školi učenici ne bi mogli napraviti 3D objekt. Ovdje im je to vrlo jednostavno.

– Mi na ovaj način potičemo dječju kreativnost kroz nove načine primjene likovne kulture, jer učenicima su već dosadile škare i kolaž. Kroz ove nove kanale mogu na drugačiji način spoznati kulturu i ekologiju, koristeći pritom novu tehnologiju koji dosad možda nisu mogli koristiti – ističe Lukenda.

Predmeti nastali 3D printanjem mogu se koristiti kao privremena zamjena nekih dijelova u kućanstvima, kažu u udruzi. Nema puno ljudi koji znaju izrađivati predmete 3D tehnologijom, iako je zapravo vrlo jednostavno.

Udruga organizira radionice na kojima djecu uče programirati. Neke od tih radionica financira Europska unija, a sve su vrlo korisne za djecu. Pametnu kantu i meteostanicu u njihovim su radionicama uspjeli isprogramirati svi osnovnoškolci. Programiranje uređaja uz primjenu računalne i softverske platforme Arduino također je jedna od njihovih aktivnosti.

VEZANI ČLANCI:

– To su vrlo korisne stvari za znanost. Primjerice, ja studiram strojarstvo, ali u udruzi se u slobodno vrijeme bavim programiranjem u Arduinu. Radi se o znanju koje vam može pomoći u vašem budućem zanimanju, ali korisno je i u svakodnevnom životu. Recimo, ako je netko dovoljno vješt u programiranju, može svoju kuću pretvoriti u pametan dom. Takve se stvari kod nas mogu vrlo lagano naučiti – kaže član udruge Tihomir Lukač.

Tehnika 21. stoljeća

Mladi genijalci iz Slavonskog Broda dosad su već osmislili niz inovacija, od pametnog plastenika za kontrolirani rast biljaka, meteorološke postaje i solarne ležaljke do pametne kante za smeće i broda koji skuplja otpad po površini vode. Područje njihova rada su STEM i IT, ekologija, obnovljivi izvori energije i makers kultura. Kod njih ćete naći i robotsku ruku koja razdvaja otpad, Teslinu zavojnicu, dron, gitaru s konzervom graha, banane koje sviraju, robote koji plešu i pričaju...

Njihove inovacije nisu namijenjene samo djeci, radi se o stvarima kojima se može baviti širok spektar ljudi. Iza sebe već imaju niz projekata provedenih u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i obrazovnim institucijama, ali i pregršt inovacija koje bi zasigurno mogle pomoći u zapošljavanju velikog broja ljudi. Plan im je vrlo ambiciozan – uz pomoć novih tehnologija život učiniti jednostavnijim, a svijet boljim.

– Naša je misija potaknuti inovacije i educirati ljude o modernim tehnologijama koje nam mogu olakšati svakodnevni život – zaključio je Lukač.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije